perjantai 11. heinäkuuta 2014

Valtakadun pyörätie paremmaksi

Hyviä uutisia keskustan läpi pyörällä kulkeville! 

Valtakadun vaikea "pyörätietaideteos" on tällä viikolla saanut pariin kohtaan uutta pintaa ja maalia. Näkymä on nyt tämä kirkon kohdalla:

Hyvää ratkaisussa on leveä pyöräilijöille varattu tila, leveä sulkuviiva sekä asfalttipinnan reuna joka luo rakenteellisen rajan pyöräilijöille ja autoilijoille varatun tilan välille.
Asfaltin reuna muodostaa selkeän kynnyksen.


Edelleen jää myös parannettavaa: maalauksista puuttuvat fillarisymbolit, autot kääntyvät kirkkokadulta edelleen suoraan pyöräkaistalle ja kirkkokadun ylitys on edelleen melkoinen sotku pyörätien jatkeen ollessa aivan väärässä paikassa.

Ainakin allekirjoittaneelle on epäselvää, onko uusi Valtakadun ratkaisu pyörätie vai pyöräkaista. Liikenneturvan sivuilta lainattuna:

Väistämissäännöt ovat erilaiset pyöräkaistalla ja pyörätiellä ajettaessa. Pyöräkaistan ja pyörätien tunnistaminen on sen vuoksi tärkeää.
Tieliikennelain 2 §:ssä määritellään pyöräkaista polkupyörä- ja mopoliikenteelle tarkoitetuksi, tiemerkinnöin osoitetuksi ajoradan pituussuuntaiseksi osaksi. Pyöräkaistan ja muun ajoradan välissä ei saa olla rakenteellisia esteitä. Sillä ajettaessa noudatetaan ajoradan väistämissääntöjä, eli vain oikealta tulevaa väistetään.
Pyörätie puolestaan on polkupyöräliikenteelle tarkoitettu, liikennemerkillä osoitettu, ajoradasta rakenteellisesti erotettu tai erillinen tien osa taikka erillinen tie. Pyörätieltä ajoradalle tulevan on väistettävä sekä vasemmalta että oikealta tulevaa liikennettä.


Rakenteellinen erotus tavallaan on, mutta samalla pyöräliikenne kulkee samaa laitaa molempiin suuntiin ja liikennemerkki on vanhassa paikassa kanttikiven kohdalla osoittaen pyörätien reunan paikkaa. Se onko kyseessä pyöräkaista vai pyörätie, ratkaisee sen kumpi väistää kun satamasta Kirkkokatua tulee auto ja valtakatua lännestä pyöräilijä!

Autot kääntyvät edelleen suoraan pyöräkaistalle.
Pyöräilijän lakisääteinen reitti Kirkkokadun ylityksessä jättää paljon tulkinnan varaa.

Samanlainen rakenne on tehty myös lähelle liikenneympyrää, Technopoliksen edustalle. Siinä väliaikainen betoniporsailla erotettu pyörätie on korvattu uudella asfaltilla ja myös sinne kaivataan vielä fillarin kuvat ilmaisemaan, ettei alue ole parkkipaikka.
Technopoliksen edusta.Näiden parannusten lisäksi amiksen kentän kohdalle Valtakadulle on laitettu uusi pinta joka ihanan sileästi peittää vanhan urautuneen pinnan. Tälle pätkälle, sairaala-alueen kohdalle, on kuitenkin ilmestynyt uusi liikennemerkki joka tekee osasta tätä lappeenrannan pyörätieverkon pääväylää jalkakäytävän! Mahtaako tämä olla kadunpitäjän tarkoitus?
Pyöräilyn pääväylällä ei saa ajaa pyörällä?
 
Kiitos kaupungille parannuksista pääväylillä! Viimeistelyllä näistä saadaan vielä paremmat.

1 kommentti:

  1. 30.10.2016: Illan pimetessä klo 18-21 aikaan esimerkiksi Lavolankatua ajavilla kolemlla kymmenestä on polkupyörässä valot. Luulis jokaisen ymmärtävän, että vaikka viis itsestä, niin edes vähän toisista. Yhteentörmäyksessa taas autojen kanssa on aika harvinaista, että auto jäisi toiseksi.

    VastaaPoista