perjantai 23. marraskuuta 2012

Kuka väistää teatterin edessä?

Tulipa mieleen väistämistilanne tuossa edellisessä postissa esitellyllä uudella pyörätienjatkesuojatiellä teatterin edustalla. Siis tämä kohta:


Lisätään liikenne:

Oranssit nuolet kuvaavat pyöräilijää ja sininen, punainen ja vihreä nuoli eri suunnista tulevia autoja.

Näkymä sinisen nuolen suunnasta eli keskustasta päin:

View Larger Map

Näkymää punaisen nuolen suunnasta eli Technopoliksen pihasta ei ole tähän hätään laittaa, mutta StreetView:n perusteella liikennemerkit eivät ohjeista väistämistä punaisen nuolen suunnasta tuleville:

View Larger Map

Siis itse kysymykseen: Kuka väistää ja ketä kun osapuolet ovat oranssin nuolen pyöräilijä, sinisen nuolen auto, punaisen nuolen auto ja vihreän nuolen auto?

Autojen kesken asia selviää tuttujen tasa-arvoisen risteyksen väistämissääntöjen kautta. Mutta pyöräilijän kohdalla ratkaisee se, miten tilanteessa tulkitaan se mikä auto kääntyy ja mikä menee suoraan. Jos siis auto kääntyy, on se tässä tilanteessa väistämisvelvollinen pyöräilijään nähden. Jos taas auto menee suoraan, pyöräilijä väistää.

Päätän pohdinnan kysymyksiin koska en aidosti tiedä, enkä osaa asiaa olemassa olevista liikennemerkeistä tulkita:
 • Mitkä tilanteen autoista menevät suoraan ja mitkä kääntyvät ja ketä pyöräilijän tulee pyörätien jatkeella väistää?
Lopuksi:
Kysymys on kovin teoreettinen. Etelä-Karjalaisella sarvikuonojen hallitsemalla savannilla edes jalankulkija ei saa suojatielle astuessaan oikeutta vaikka tilanne on juridisesti päivänselvä (toisin kuin tässä kirjoituksessa kuvattu teatterin edusta). Teatterin edustalla hipiästään piittaava pyöräilijä väistää tietysti aina.

1 kommentti:

 1. Satuin juuri lukemaan Tekniikan Maailmasta (21/2012) artikkelin jossa puhuttiin "vähäisestä tiestä". Laki sanoo näin:

  "Kuljettajan on kuitenkin aina väistettävä muuta liikennettä, jos hän on tulossa tielle pihakadulta, kävelykadulta, pihasta, pysäköintipaikalta, huoltoasemalta tai muulta vastaavalta alueelta taikka polulta, tilustieltä tai muulta vähäiseltä tieltä tai moottorikelkkailureitiltä. (5.5.2006/343)"

  Onko Technopoliksen parkkikselta tuleva tie tulkittavissa vähäiseksi tieksi? Parkkikseltahan siinä kuitenkin tullaan, olkoonkin että siitä pääsee myös halliin ja jollain vempeleellä laillisesti myös kirjaston pihalle.

  Jos on, ei tilanne ole autoillekaan mitenkään selvä. Punaisen ja sinisen nuolen suunnista tulevien autojen väistäminen muuttuu täysin.

  Ihan hirveä ansa. Kolmio tonne ja sassiin.

  VastaaPoista