maanantai 1. heinäkuuta 2013

Hellettä ja pieniä tekoja liikenteessä

Tapahtui maantiellä jossain Taipalsaaren takamaastoissa: Maantiepyörä kulkee hiljaista tien vartta. Takaa tulee auto, jonka kuljettaja tööttää lyhyen äänimerkin hyvissä ajoin ennen pyöräilijän ohittamista. Pyöräilijä huomaa auton ajoissa, pitää linjansa ja ohitus sujuu kaikin puolin hyvin. Pyöräilijä kiittää autoilijaa merkinannosta käden heilautuksella, autoilija vastaa samanlaisella vilkutuksella. Kummallakaan ei ole yksittäisiä sormia pystyssä.

Tapahtui risteyksessä Huhtiniemen lähellä: pyöräilijä tulee risteykseen jossa hänellä on väistämisvelvollisuus. Autoilija lähestyy samaa risteystä ja on jatkamassa etuoikeutettuna matkaansa kun pyörätien jatkeelle auton eteen singahtaa hurjalla vauhdilla (kuulokkeet korvilla tietysti) toinen fillaristi. Auto tekee paniikkijarrutuksen ja törmäykseltä vältytään. Vuoroaan odottanut pyöräilijä saavuttaa hetken kuluttua sinkoilijan ja kysyy: "oot sie ihan sekasin?". Vastaus kuuluu hymyillen ilman katumuksen hitustakaan:"vähäsen". Sen enempää sinkoilijan mielenterveyttä ei jäädä tien päällä luotaamaan.

Ensimmäisestä tapauksesta jäi kulkijoille lämmin fiilis, jälkimmäinen jätti onton tunteen. Fillarilla kulkevat löytävät monesti huomautettavaa autolla liikkuvien liikennekäyttäytymisestä. Sama toimii toki toisinpäin. Aihetta on tietysti molempiin näkymyksiin mutta liikenteessä yksilöt tekevät ratkaisut käyttäytyä vastuullisesti tai jättää säännöt noudattamatta. Tai olla tuntematta säännöt. Tai huomioida muut liikkujat. Suurin osa meistä on jalankulkijoita, pyöräilijöitä ja autoilijoita.


Noudattakaamme siis sääntöjä ja huomioikaamme muut liikkujat. Ja pidetään silmät auki helteen sekoittamien sinkoilijoiden varalta. Sääntöjen tuntemuksen voit testata täältä:

 Pyöräilijä: Testaa osaatko liikennesäännötKaikki oikein testissä tai sinulle nauraa jopa kuollut hylje.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti