sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Pumptrack Lauritsalaan

Lappeenrannan uutiset kertoi lauantaina 27.6 pumptrack-rataprojektista Lauritsalassa. Avaan tässä kirjoituksessa projektin taustoja ja radan ideaa.

Lappeenrannan uutiset 27.6.2015

Onko radalle tilausta?

Lapset ajelevat maastopyörillä, bmx-pyörillä ja temppupyörillä mutta harva lapsi saa hyvistä välineistä huolimatta kipinän pyöräilyharrastuksen aloittamiseen. Hienoilla fillareilla ajellaan sitten lähinnä koulumatkoja ja pahimmassa tapauksessa ei niitäkään. Pyörä ruostuu seinustalla ja matkat taittuvat autokyydillä. Ei hyvä. 

Innokkaimmat ja nokkelimmat rakentavat omat ratansa:

Mutta miten saada vähemmän innokkaita ajamaan koulumatkat pyörällä ja liikkumaan vapaa-ajallakin enemmän? Tämän projektin vastaus on: Pumptrackin avulla! Rakentamalla edullinen pyöräilyrata koulun lähelle saadaan kaiken ikäisille ja tasoisille lapsille pyöräilyyn innostava ja hauska lähiliikuntapaikka joka palvelee myös koululiikuntaa ja paikallisia urheiluseuroja.

Lasten liikuttaminen ja kannustaminen koulumatkapyöräilyyn ei ole vähäpätöinen asia. Liikkuva koulu-ohjelman mukaan 
"tuoreimpien tutkimusten mukaan aktiivinen liikkuminen vaikuttaa edullisesti lasten keskittymiskykyyn, oppimistuloksiin ja koulumenestykseen, puhumattakaan terveysvaikutuksista. Koulumatkaliikunnalla voidaan nähdä myös sosiaalisia, taloudellisia ja ympäristöön liittyviä hyötyjä."
Justride-hanke puolestaan perustelee lasten ja nuorten pyöräilyn edistämistä näin: 
"Pyöräily on erityisen sopiva tapa edistää lasten ja nuorten liikkumista, koska se on mielekäs ja hauska tapa liikkua. Viimeisimmän kansallisen liikuntatutkimuksen mukaan pyöräily on lasten ja nuorten keskuudessa, ikäryhmässä 3-18-vuotiaat, toiseksi harrastetuin liikuntamuoto. Suomessa on kattava pyörätieverkosto sekä hieno jokamiehenoikeus luonnossa liikkumiseen myös pyörällä. Kuitenkin varsinaisia pyöräilyn harrastus- ja lähiliikuntapaikkoja on toistaiseksi hyvin satunnaisesti. Olennaista on tavoite luoda olosuhteita, jossa voi nauttia pyöräilyn riemusta aina potkupyöristä lähtien. Pyrkimyksenä on luoda olosuhteita osaksi kuntien lähiliikuntapaikkoja sekä koulujen läheisyyteen."

Mikä on pumptrack

Pump track on jatkuva, ovaalin, ympyrän, kahdeksikon tms. muotoinen rata jolla ajetaan polkupyörällä, polkematta. Pyörä saa liikevoimansa ajajan tekemästä ylös-alas-liikkeestä joka oikein tehtynä ja radan aaltoileviin pinnanmuotoihin sovitettuna kiidättää fillarin hyvään vauhtiin. Rata koostuu peräkkäisistä aaltoilevista rollereista eli töyssyistä ja kaarteisiin tehdyistä valleista.

Tikkakosken Luonetjärven koululla oleva pumptrack asettuu maastoon hillitysti mutta tarjoaa silti hupia pyöräilyä


Pump track voidaan rakentaa hyvin pienellekin maa-alueelle. Sitä voi käyttää kuka tahansa. Ja mikä tärkeintä, pump trackilla ajaminen on hauskaa ja samalla hyvää harjoitusta. Radalla harjoittelu kehittää motoriikan ja  tasapainotaitojen ohella myös tehokkaasti lihasvoimaa mistä on hyötyä muissa pyöräilylajeissa, moottoripyöräilyssä, hiihdossa, luistelussa, laskettelussa jne.

Pump trackilla pyöräily ei ole vaarallista. Pyöräily liikenteessä, pyöräteillä ja risteyksissä lienee riskialttiimpaa.

Pump track on:
 • ennenkaikkea hauska ajaa
 • kaiken tasoisille ja ikäisille polkupyöräilijöille
 • hyvää kuntoilua
 • Koulu/työmatkapyöräilyn ja pyöräilyharrastuksen hyvä välikappale
 • loistavaa pyöräilyn ajotaitojen, ajotekniikan ja keskittymiskyvyn harjoittamista
 • kannustava kaikille taidoista riippumatta
 • helppo lähestyä ja kokeilla
 • vain polkupyörällä, mutta lähes millä tahansa polkupyörällä ajettavissa

Pump track ei ole:
 • vaarallinen tai extremeä
 • vain osaavien bmx ajajien rata
 • moottoripyörille tai mopoille
 • skeittipuisto
 • frisbeegolfpuisto

Lauritsalan urheilukeskus radan paikkana

Lauritsalan urheilukeskuksen tenniskentän viereinen pusikko on niin erinomainen paikka pyöräilyradalle, että oikeastaan pitäisi kysyä miksi siihen ei ole sitä jo aiemmin rakennettu.

Lauritsalan pumptrackin alue
 Sijainnin hyviä puolia:
 • Valmiiksi liikuntaan tarkoitettu alue. Radasta ja sen käyttäjien riemun kiljahduksista ei aiheudu lisähäiriöitä läheiselle asutukselle. Radan käyttämisestä ei aiheudu melua, radalla kulkevat pyörät eivät kolise.
 • Rata osana Lauritsalan urheilukeskusta tuo lisäarvoa, -mahdollisuuksia ja vetovoimaa urheilukeskukseen
 • Koulun lähellä, aivan lasten päivittäisten reittien varrella
 • Nykyisessä muodossaan joutomaata. Ainoastaan latupohja halkaisee alueen, mutta sen kohta jätetään koskemattomaksi jolloin latulinja pysyy muuttumattomana.
 • Muodoiltaan sopiva paikka radan alustaksi
 • Puusto on riittävän harvaa, puita ei tarvitse kaataa. 
 • Vain 100 metrin päässä Lauritsalan koulusta ja päiväkodista ja siten lasten ja nuorten koulumatkan varrella ja käytettävissä myös koululiikuntaan.
 • Maaperältään erittäin hyvin soveltuva alusta radalle.

Projekti etenee ja laadimme parhaillaan radan rakennesuunnittelmia. Tiedotusta, varojen hankintaa ja talkoovoimien keräämistä on tiedossa myöhemmin tämän kesän ja syksyn aikana. Tervetuloa mukaan tekemiseen! Tehdään tästä isolla porukalla esimerkki jota toistamalla Lappeenrantaan voidaan muuallekin tuottaa hyviä liikuntapaikkoja!

-Matti Pesu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti