torstai 23. toukokuuta 2013

Reitinsuunnittelun apuväline

Maantiepyöräilijää kiinnostaa fillarointireittiä suunnitellessa asfaltoidut tiet. Retkipyöräilijä haluaa löytää matkan varrelle hyviä näköaloja, leiriytymispaikkoja ja kulttuurikohteita. Joku haluaa välttää isoja mäkiä, joku haluaa löytää isoja mäkiä. Maastopyöräilijä hyödyntää kartalle merkittyjä polkuja uusille urille suunnatessaan.

Dataa ja karttoja reittisuunnittelun avuksi on nykyään avoimesti saatavilla kasapäin mutta se ei yksin vielä riitä. Aineistot muuttuvat käyttökelpoisiksi hyvän käyttöliittymän avulla. Mainostan tässä postissa nyt ronskisti erästä hyvää käyttöliittymää:


Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkunan Karttaikkuna

Mainostaminen ei sinänsä tee kipeää kenellekään sillä härveli on julkisin varoin tuotettu, ei tiettävästi tavoittele voittoa saati tuota tuloja ja se varmasti tykkää siitä että sitä käytetään. Karttaikkuna kokoaa eri aineistojen tuottajien rajapinnoista aineistoja samaan käyttöliittymään ja tekee niiden yhdistelemisestä ja yhtaikaisesta tarkastelusta helppoa.

Tässäpä yksi esimerkki: maanteiden päällystetiedot ja maaston korkeus yhdistettynä maastokarttaan.

Mukavia reitinsuunnittelutuokioita itsekullekin! Etukäteisherkistely karttojen avulla ja jälkikäteisfiilistely reissulla otettujen valokuvien ja gps-jälkien avulla ovat hieno osa harrastusta. Palaan seuraavassa postissa Etelä-Karjalan kohteisiin ja Paikkatietoikkunan aineistoihin.

2 kommenttia:

 1. Hei, kiitos tästä!

  OpenCycleMapsista on jostain syystä jätetty päällystetieto pois teemasta, mutta tämä korvaa OCM:n kokonaan.

  Arvaamalla voi päätellä värien ja päällystetiedon mappauksen, mutta merkkienselite olisi kiva lisä.

  VastaaPoista
 2. Moro,
  Blogin ensimmäisestä ulkopuolisesta kommentista papukaijamerkki Pompolle!

  Merkkienselitteen saa Paikkatietoikkunassa näkyviin kohdasta "Karttaselitteet".

  VastaaPoista