keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Uutisointia suoja- ja pyöräteistä

Savon Sanomat uutisoi 14.5 otsikolla Suojatie on eri asia kuin pyörätien jatke. Iltalehti kiirehti pikaisesti siteeraamaan uutista (14.5, otsikko SS: Kaikki Suomen suojatiet maalataan uusiksi - "vaarallisia käsityksiä").

Savon Sanomat valistaa:
"Pyörätien jatkeella pyöräilijän on kuitenkin väistettävä sekä oikealta että vasemmalta suoraan tulevaa autoa."

Erittäin niukka kuvaus mutta oikein. Iltalehti onnistuu vielä tiivistämään asian näin:
"pyörätien jatkeella ... pyöräilijä on velvollinen väistämään sekä oikealta että vasemmalta tulevaa autoa."

Väärin. Jättämällä sana "suoraan" pois, Iltalehti menee uutisoinnissaan metsään niin että suhahtaa ja tulee samalla lisänneeksi omassa otsikossaan mainittuja vaarallisia käsityksiä. Molemmat lehdet epäonnistuvat valistamistyössään siinä, etteivät kuvaa jutuissaan ensinkään niitä tilanteita joissa auton kuuluu pyöräilijää väistää.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että monimutkaisten pyöräilijän ja autoilijan välisten väistämissääntöjen iskostaminen tien käyttäjien kaaliin vaatii paljon nykyistä enemmän uutisointia ja valistamista kaikissa medioissa. Pyöräily lisääntyy samaa vauhtia kuin väärät käsitykset väistämissäännöistä. Jutut täytyy kuitenkin tehdä oikomatta siten, että kaikki lain asettamat väistämissäännöt välittyvät jutuista, aina.

Emme kaipaa vastakkainasettelua ja konflikteja tienkäyttäjäryhmien välille. Kaipaamme valistuneita tienkäyttäjiä ja muut huomioivia asenteita.

Kuvan lähde: Liikenneturva


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti